dimarts, 4 de desembre del 2007

"Necròpoli" de Jordi Casamajor

4 de desembre

Casamajor acaba d'inaugurar aquest vespre una exposició amb material no apte per a tots els públics. Urnes funeràries. Acumulacions d'ossos. Columnes de closques d'ovella (no són reals, sinó de ceràmica).

Un cert retorn a un passat remot dins l'obra de Casamajor en què incorporava calaveres de cabrit o de gralla o urpes d'àguila reals a les seves escultures, que anomenava carinyosament monsters.

L'última sèrie també és un pas endavant en la seva trajectòria. Algunes tècniques són noves: terres cuites i ceràmiques. Es barregen, però, amb d'altres de ja clàssiques en l'obra de Casamajor: les caixes o peanyes de ferro soldat, les inscripcions amb ceres de colors, els tints, etc.

També són nous alguns dels temes: ara es tracta de reelaboracions d'antics rituals d'enterrament.

Hi ha més detalls: a les peanyes, a les parets de les urnes, en les coronacions de les peces podem veure-hi motius extrets o inspirats en gravats rupestres prehistòrics o medievals del Pirineu: graelles, marelles, escales, símbols solars, nusos de salomó, pentagrames,...

També trobem un parell de peces que semblen separades de la sèrie "Necròpoli" malgrat hi pertanyin:

Una en què la simplicitat ben trobada sembla apuntar cap a futurs camíns: una peanya o columna de metall que incorpora un tros de llosa trobada en una canal del Rocafort, emplaçada en vertical. Casamajor ja havia usat pedres i d'altres elements naturals en sèries anteriors (que servien de "coronacions" de les seves barques funeràries, per exemple).

Una altra en què s'empra igualment la peanya metàl·lica però amb un element de fusta que recorda les "pintes" d'algunes sèries més antigues.

4 comentaris:

Ningú és Perfecte ha dit...

El Jordi té molt talent.

juanru ha dit...

Ei David, em sembla molt interessant aixà del cinc cèntims, Petites reflexions sobre l'actualitat que et toca més d'aprop...
Ànims i et seguim la pista de ben aprop...
Cuida't
Joan Albert

David Gálvez Casellas ha dit...

Ep! Gràcies per la nota i per haver passat per aquí. A veure quan obres una pàgina o blog sobre els "Exploited Teens". És igual si ja no toqueu. Alguna cosa en plan "recordant aquells anys gloriosos" o similar. Saluda l'Àlex si mai el veus. Ja et vaig explicar que és impòssible trobar res de bo a Internet si busques el nom del grup a Google...

Jordi Casamajor ha dit...

Com t'ho curres Pery, tio.¡¡¡