dissabte, 5 d’abril del 2008

Vessament de gasoil! I aquí no ha passat res?

La notícia fa feredat, acolloneix, és terrible, dramàtica o com vulgueu dir-ne. Dijous dia 3 hi va haver un vessament important de gasoil al sistema fluvial andorrà. Els medis se’n feien ressò ahir, dia 4, és veritat, però amb una mesura i prudència que feien sospitar. Feien sospitar vàries coses alhora: (a) que no sabien exactament quin era l’abast del que hauria passat, (b) que les pròpies autoritats tampoc no sabien el què, (c) que les autoritats ho sabien perfectament però els interessava més destacar que l’operatiu d'emergència havia funcionat (traient importància al fet en sí, que era el del vessament), (d) que els mitjans compraven el que les autoritats els van vendre. Això era ahir, com dic. Si jo hagués estat el director d’algun dels diaris andorrans, no hagués dubtat ni per un segon que la del vessament era la notícia del dia. Per tant, l’hagués fet aparèixer en portada. És igual si després no hagués disposat de tots els detalls. L’obligació dels medis és la d’informar, de ben segur (i no la d'escandalitzar sense fonament), però també la de crear opinió i generar notícia quan cal. I ahir calia. Estem davant d'un succés molt important, que fins i tot podria resultar en delicte ecològic greu. Crear l'espai informatiu que les notícies mereixen, mullant-se quan toca, és l’única manera que després les autoritats s’escarrassin a informar de la seva part, investigar, sancionar, prevenir futurs incidents. Si les autoritats dedueixen que tothom es conforma amb la seva vaga explicació inicial, si els mitjans es conformen igualment amb aquestes vagues informacions oficials (el famós “tot va molt bé, senyora baronessa”) i passen pàgina, si nosaltres (lectors, oients, públic en general, votants, opinadors) no alcem una mica la veu... Vaja, que si ningú no mou un dit, això s’enfonsa! No ens quedarà país per ensenyar als turistes (que dirien uns). No ens quedarà país on viure (que dic jo).

Us enganxo a continuació el que va poder sentir-se/llegir-se ahir. A veure si avui hi ha alguna reacció una mica més ferma per part de qui sigui. Seguirem informant!

Web dels serveis informatius d’ATV (destaco en negreta els errors originals de la pàgina)

Un vessament aboca entre 900 i 3.000 litres de gasoil al riu de la Coma, a Ransol

Entre 900 i 3.000 litres de gasoil s'han vessat al riu de la Coma, a l'altura de Ransol. El vessament s'ha produït quan s'estava omplint el dipòsit d'un edifici particular. Tècnics de Medi Ambient i del Cos de Bombers han instal.lat tres barreres absorbents en diferents punts d'aquest afluent de la Valira d'Orient per contenir la contaminació. Segons fonts de l'Administració, l'accident no afecta la potabilitat de l'aigua de l'aixeta.

El vessament s'ha produït en un edifici d'habitatges de Ransol. El gasoil ha arribat al riu de Ransol a través d'un tub. Els fets han passat al voltant de les tres de la tarda a l'edifici La Serrera, mentre s'omplia el dipòsit de la calefacció. Es desconeix la causa exacta de la fuita i també la quantitat de litres que han anat a parar al riu, tot i que la xifra està entre els 900 i els 3.000 litres. El gasoli ha arribat fins a la presa de Ransol, allà s'ha tancat les comportes i s'ha tirat disolvent per reduir la presència de carburant. Això ha provocat que el riu es tornés blanc i ple d'escuma. El gasoli ha arribat fins a Escaldes per la Valira d'Orient, i fins al llac d'Engolasters per una canalització provinent de la presa de Ransol.

Ràpidament, efectius del cos de bombers i tècnics del departament de Medi Ambient han instal.lat tres barreres absorbents: a Canillo, Encamp i Escaldes. L'objectiu és que el gasoil no avanci riu avall, més enllà de la confluència de les dues Valires. Durant tota la nit les comportes de la presa de Ransol continuaran tancades per evitar que l'aigua contaminada es barregi amb la neta. Medi Ambient analitzarà a partir d'aquest divendres les conseqüències mediambientals del vessament. Paral·lelament, els inspectors i la policia estan investigants els fets. Aplicaran la sanció corresponent als responsables del vessament.

Diari d’Andorra

Riuada de gasoil a Ransol: Entre mil i tres mil litres d’hidrocarbur de calefacció van al riu mentre s’omplia un dipòsit

Primer va agafar un color fosc rogenc, el mateix que el del fuel que serveix per alimentar les calefaccions. Després, el riu de Ransol i, per extensió, el Valira, va esdevenir blanc. Anit, agents dels bombers i tècnics de Medi Ambient, fonamentalment, treballaven per mirar de xuclar i, per tant, minimitzar tant com poguessin, el vessament d’hidrocarburs que hi va haver a primera hora de la tarda a la població canillenca. No se’n sap el motiu, però el que semblaria clar, segons les fonts oficials consultades, és que mentre s’estava omplint el dipòsit d’un edifici, entre mil i tres mil litres de gasoil van acabar anant a parar al riu. I, d’allí, cap a la presa de Ransol, on es va mirar d’establir una primera barrera. El primer objectiu, ahir, era absorbir l’hidrocarbur i evitar efectes nocius. Després, s’hauran de determinar les causes exactes del vessament per poder-ne establir responsabilitats. Anit es treballava amb dues hipòtesis: un error humà en el transvasament del fuel de la cisterna al dipòsit. O una avaria o similar en la instal·lació de l’edifici.

Els responsables de Medi Ambient, segons les fonts consultades, poc després de rebre l’avís que els posava en alerta, a les 3 de la tarda, i un cop mobilitzats els efectius de treball, van posar-se en contacte amb els seus homòlegs de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per informar-los de la situació. Una altra de les barreres d’absorció que de seguida es va col·locar va ser a la confluència dels dos Valires, a Escaldes. Hi havia marge suficient per actuar i ubicar unes bones proteccions. També a Encamp se’n va situar una altra barrera. Els efectes més notables per al ciutadans van ser veure el riu de color blanc i, en alguns trams, amb una certa quantitat d’escuma. Tot plegat, això era a causa del dissolvent biològic que es va llançar al riu per reduir l’impacte del gasoil i evitar mals majors. Els efectes exactes eren, anit, difícils d’establir, encara.

BonDia Andorra

Es vessen uns 3.000 litres de gasoil als rius Ransol i Valira


El mal estat d’una cisterna va causar ahir a la tarda el vessament al riu Ransol d’uns 3.000 litres de gasoil, que també va afectar la presa de Ransol (Canillo) i les aigües de la Valira. El vessament accidental de carburant es va produir cap pels volts de les tres de la tarda, hora en què el departament de Medi Ambient va rebre l’avís de la incidència. Immediatament es va posar en funcionament el dispositiu de control i es van desplaçar fins a l’origen del vessament tècnics del departament de Medi Ambient, Patrimoni Natural, bombers i policia per contenir la fuita.

Paral·lelament, des del mateix departament de Medi Ambient també es va contactar amb la Confederació Hidrològica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua per avisar del vessament accidental.


Per evitar que la proliferació dels carburants s’estengués, els tècnics van col·locar barreres en diferents punts del riu i també van tirar un líquid per diluir el gasoil de l’aigua. Els dics de contenció es van instal·lar als punts de la Valira Nova a Encamp i al pas del riu Valira a l’altura del carrer Josep Viladomat d’Escaldes-Engordany.

Durant tota la tarda i el vespre els inspectors desplaçats a la zona van fer la vigilància corresponent per frenar l’extensió del carburant. Respecte a les causes de l’incident, les primeres hipòtesis apunten que el vessament es va produir pel mal estat d’una cisterna en un edifici de Ransol. No obstant, a l’hora del tancament d’aquest rotatiu els tècnics encara n’havien de determinar les causes exactes.

1 comentari:

Salvador ha dit...

El que fa més feredat és pensar que gasoil amb que s'estava emplenant el dipòsit d'un edifici de nova construcció (Diari d'Andorra d'avui) ha pogut anar a parar al riu passant per un desguàs pluvial.
Els dos casos més probables són:
- negligència d'un operari i fallada o inexistència del sistema de seguretat.
- o bé directament una instal·lació mal feta.
Tan un cas com l'altra fan por sobretot pensant en el poc control que hi ha de instal·lacions tan potencialment perilloses com les de combustibles.