dilluns, 19 d’abril del 2010

El ocells continuen callats

Un vell text publicat al BonDia en homenatge al jove mortalment apallissat a Andorra l'any 2000 i publicat a aquest blog, acaba de ser inclòs al llibre Un bloc de contes, relats i pensaments. Allí comparteixo relligat amb en Salvador Macip, entre molts d'altres. Tot un plaer. Visca el reciclatge!


9 hores de lectura

Autor: diversos blocaires
Categoria: narrativa
Subcategoria: relats i contes
Núm. de pàgines: 105
Mida: 108 x 175 mm.
Estat: públic
Interior: blanco i negre
Maquetació: enganxat

Sinopsis

Un bloc de contes, relats i pensaments recull les 50 millors entrades fetes en els blocs que van participar en la 1a edició dels Premis a la Millor Entrada, organitzats per opinalia.cat.

En els blocs, sovint s’hi amaguen petites joies que van sent soterrades amb el temps per les noves entrades. Aquell post melancòlic, un text que destil·la alegria, un conte fantàstic, un pensament, una observació, un relat…

El llegeixes una vegada i després costa molt tornar-lo a trobar. Haurien d’estar recollits i classificats perquè esdevenen petits tresors, com aquelles fotos que, desades en una capsa vella de llauna, un dia les trobes i t’arrenquen un somriure.


Ja no se sent xisclar els ocells

De matinada els avets pixen el gris de l'alba
i els seus paràsits, els ocells, comencen a xisclar


Bertold Brecht


Ocells d'espècie indeterminada celebren o es queixen amb insistència. Encara que no es pugui observar a primera vista, ja que el jersei ho impedeix, hi ha un hematoma arrodonit de quatre per tres centímetres a la cara posterior del terç distal del braç esquerre. Un altre hematoma, aquest de forma el·líptica, d'uns deu centímetres de diàmetre vertical major i uns sis de diàmetre menor horitzontal i situat a la part posterior del muscle dret. Es detecta excrescència de la carúncula lacrimal d'ambdós ulls. Ulls oberts. Un fanal solitari aboca sense convicció la seva ja inútil aura. Una moneda de dos euros al costat d'una sabata negra. Un altre hematoma: allargat en sentit vertical d’aproximadament dos per quatre centímetres a la cara interna de la part proximal del braç dret. El gos s'acosta erràticament des del somort fons del carreró. Excoriació anular de tres centímetres de diàmetre situada a la regió dorsal, al costat de la línia mitja, a nivell de la desena vèrtebra dorsal. Roba fonamentalment negra: al jersei i la sabata ja esmentats cal sumar samarreta, caçadora, pantalons, parella de la sabata i mitjons. Calçotets tipus boxer-shorts color bordeus. Anell circumdant dit anular de la mà dreta, deformats ambdós. Arracada traspassant lòbul auricular esquerre. El gos ensuma unes herbotes crescudes a l’interstici tolerat per unes llosetes de la vorera. La lleugera ratxa de vent no arriba a agitar el cabell de totes maneres massa curt. Es detecten trencaments traumàtics en forma d’efraccions i en algun cas trencament amb pèrdua de substància de les següents dents: incisiu lateral superior dret, caní superior dret, incisiu central inferior esquerre. Hi ha igualment un hematoma arrodonit d'uns dos centímetres de diàmetre en la zona de l'os occipital, a línia mitjana i uns dos centímetres per sobre de la protuberància occipital externa. El rellotge segueix funcionant i marca en aquest instant les set i disset minuts. El gos es concentra ara en una taca fosca que ha descobert sobre l'asfalt, només parcialment oculta sota el cos del jove. Des d’alguna banda apaguen el fanal. El cadàver es troba a una temperatura mitjana superficial de vuit graus de l'escala de Celsius. El gos aixeca la pota dreta del darrere i orina breument sobre la cara i pit del mort abans de prosseguir el seu camí. Ja no se sent xisclar els ocells.


In memoriam N. M. R., mortalment apallissat a Andorra el 13 d’abril de 2000

BonDia Andorra, 11 d'abril de 2008

3 comentaris:

Salvador Macip ha dit...

El plaer és mutu!

J. Casamajor ha dit...

Molt bé Peri, cal recordar i fer justícia. ¡

David Gálvez Casellas ha dit...

Gràcies, companys!

Com vas Macip? Diu que el núvol de cendra aquell no et va deixar venir a celebrar St George?