dissabte, 15 de gener de 2011

Un home, un munt de projectes

L'home és en Pàmies, Víctor Pàmies (aka "Parèmies"). El munt de projectes, impossible de detallar. Informem tan sols del darrer...

Tot comença així. L'amic Víctor Pàmies m'envia la següent carta:


Benvolguts/udes,


L'inici de l'any és un bon moment per plantejar-se reptes i iniciar projectes i jo vull esprémer al màxim aquest 2011 que comença.


És per això que us vull fer partícips d'una iniciativa novedosa en la qual m'he embrancat i que m'ha de permetre publicar la primera obra escrita del meu entramat paremiològic. Durant la recollida de dades per al Top ten de refranys catalans, molts em preguntàveu si no tenia cap llibre publicat i us deia que la meva aposta per Internet era ferma i decidida i que no havia trobat el moment per plasmar tota aquesta feina en paper. Ara estic en disposició de fer el salt cap al món del llibre i us demano la vostra col·laboració.


La plataforma que us vull presentar es diu Verkami i és una plataforma de crowdfunding, un lloc que posa en contacte emprenedors i mecenes per facilitar el microfinançament de projectes a través d'un entorn modern, amb la disponibilitat de les eines 2.0 i la seguretat de la banca electrònica (Catalunya Caixa). És la primera d'aquestes característiques en català (també s'hi pot navegar en castellà i en anglès).


Allà hi he obert un projecte per materialitzar l'autopublicació d'un llibre en el qual vaig començar a treballar als meus inicis professionals com a paremiòleg: Amb cara i ulls, un diccionari de dites i refranys referits a l'ull. He reprès aquell manuscrit, l'he actualitzat amb les informacions de què disposo ara, l'he maquetat i us demano col·laboració per poder-lo veure publicat.


Serà un publicació rigorosa, de qualitat, amb registre d'ISBN i uns continguts dels quals em faig responsable al 100%.


Per aconseguir-ho necessito que almenys 200 persones vulgueu tenir aquest llibre. Això em garanteix el tiratge mínim per fer una edició limitada.


Durant els 4 primers dies, més de 40 persones ja han cregut en la iniciativa i han permès recollir més del 25% total del cost del projecte.


I la manera de posar-vos en contacte amb mi i el llibre és a través de Verkami. Hi tinc un espai per presentar el projecte, amb un vídeo promocional, una explicació exhaustiva de tot el projecte, un blog, que podeu seguir a través de la subscripció per RSS, on aniré penjant les novetats, també hi ha un espai per a les preguntes que em vulgueu fer i està adaptat perquè les novetats puguin ser seguides des del Facebook o el Twitter.


El projecte serà viu a Verkami durant 40 dies. Durant aquest temps he d'aconseguir el finançament del projecte a través de les vostres aportacions. Hi ha un sistema de compensacions per a diferents imports, que van des dels 5 euros mínims. Jo crec que l'aportació ideal són els 20 euros que us donen dret a rebre un llibre en mà, signat i dedicat, d'aquest primer tiratge inicial.


Tot el sistema de pagament es fa a través d'un entorn segur de Catalunya Caixa, a través del pagament amb targeta autoritzada per a fer transaccions per Internet i el càrrec del pagament no es farà efectiu fins passats aquests 40 dies, només en el cas que s'hagi assolit l'objectiu final.


Moltes gràcies per la vostra atenció i no cal que us demani que us agrairé qualsevol aportació econòmica que vulgueu fer al projecte i tota la difusió que pugueu fer d'aquesta iniciativa entre els vostres coneguts que penseu que els pugui resultar d'interès.


Rebeu una abraçada ben cordial.


Víctor Pàmies i Riudor
vpamies@gmail.com
http://vpamies.blogspot.com

Enllaços d'interès


Quan vas al lloc en qüestió, trobes el següent (entre d'altres coses):


Vídeo Verkami - Amb cara i ulls from Víctor Pàmies Riudor on Vimeo.

Descripció del projecte

La idea és finançar l'autoedició d'un llibre d'unes 100-150 pàgines, en format diccionari, amb pròleg, introducció, cos del diccionari, índexs idiomàtics finals i bibliografia utilitzada, sobre dites i frases fetes referides a l'ull. N'hi ha centenars, de refranys, que contenen la paraula ull!


La meva intenció és mostrar-les en format de diccionari i aportar informació relativa al significat, equivalents idiomàtics, sinònims i altres curiositats de cadascuna d'aquestes expressions.


Porto més de 15 anys dedicats a l'estudi i recollida de refranys i frases fetes i des de fa uns 3 anys que m'he decidit a divulgar-ho i compartir-ho a través d'Internet, amb l'obertura d'un portal sobre paremiologia catalana i un seguit de blogs especialitzats i diversificats


Molts lectors i seguidors em demanen si tinc algun llibre publicat, perquè no és el mateix poder-ho consultar per pantalla que tenir un llibre.


Des de l'any 1997 tinc elaborats uns vocabularis sobre parèmies de diferents parts del cos humà, en format diccionari, i penso que és un material prou interessant per iniciar la meva aventura editorial. El de l'ull, que presento aquí com a projecte, per exemple, és un recull de vora 600 dites.


He avaluat l'execució del projecte en 4.000 euros. D'aquí han de sortir les despeses de la confecció i edició del llibre, la distribució, i les comissions i taxes per dur el projecte a bon port (IVA, dipòsit legal, ISBN, les comissions de Verkami i de l'entitat bancària que fa de mitjancera dels pagaments, etc.).


La idea és trobar 200 persones que vulguin rebre un llibre d'unes 100-150 pàgines en mà (a casa, dedicat per mi, amb els ports pagats o en mà en algun dels actes públics de promoció del llibre que es faran un cop editat), per 20 euros.


Intento ajustar molt la despesa real inevitable pequè el projecte resulti fàcilment viable. En fer un tiratge de 500 llibres (mínim recomanable) em permet poder jugar amb ofertes de padrinatge per rebre 2, 3 o més llibres a un preu més ajustat. La resta de llibres que em quedessin serien el meu possible guany en aquest projecte.


Tot aquest projecte serà promogut a través de les xarxes socials i la Internet 2.0 actual: el públic potencial arribarà a través dels seguidors dels meus blogs (més de 170 en el blog personal Raons que rimen, en aquests moments), dels subscriptors RSS del blog (uns 350 més en aquest moments, que reben l'actualització de qualsevol entrada del meu blog), la pàgina de paremiologia que tinc al Facebook (amb més de 800 seguidors) i el meu perfil personal (amb 450 amics), missatges curts al Twitter (amb més de 300 seguidors), els meus contactes de networking, i els seguidors i persones interessades en el meu projecte del Top ten dels refranys catalans, un estudi sobre l'actualitat i vitalitat dels refranys a l'actualitat, determinat a través de 1.200 enquestes fetes a través d'Internet.Evidentment, jo ja he fet la meva petita contribució al projecte. Aquesta em sembla una manera collonuda de tirar endavant projectes. El lloc que permet fer-lo possible (Verkami) em sembla d'una senzillesa i intel·ligència tan òbvies que planteja la pregunta (no menys òbvia) de "com és que ningú [a Catalunya] havia muntat res de semblant?". Felicitats al Víctor, és clar. Felicitats també als qui hi ha darrere de Verkami. Molta merda a tots!

2 comentaris:

vpamies ha dit...

Per sort a Catalunya (i al món) tenim gent de la qualitat del Joan Sala (molt ben acompanyat pels seus dos fills), que han fet realitat aquesta plataforma de mecenatges.

David, moltes gràcies pel ressò que et fas de les meves iniciatives. En algunes t'hi he pogut enredar i estic segur que aquest flux (d'anada i tornada) entre tots dos seguirà ben viu.

Una abraçada, diccitionarista!

Puigmalet ha dit...

Darrere Verkami hi ha un diccitionarista. Això es nota...