diumenge, 14 de setembre de 2008

Diari d'Andorra, versió birtual (sic)

Ja fa dies que vaig avisar la gent del Diari d'Andorra que els titulars de la versió virtual del seu periòdic anaven plens de faltes d'ortografia. Principalment, que hi havia com un joc d'ous amb l'assumpte de les majúscules i les minúscules:

Bon dia,

Volia advertir-vos que en els titulars de moltes notícies de la versió digital del Diari, fa dies que l'ús de les majúscules inicials de paraula és irregular. Molts noms propis apareixen amb minúscula inicial. El que sorprèn més és que això no passi sempre, sinó de manera arbitrària. Un exemple d'avui: "El Santa coloma perd contra el kaunas lituà".

Em van respondre el següent:
Bon dia,

Moltes gràcies
per el seu avis. És degut a un problema tècnic de la nova maquetació. Intentarem solucionar-ho.

Atentament,

X.X.
Això era a mitjan juliol. Jo ja feia dies que veia les cagades i eren moltes; per una o dues de puntuals no m'hagués pres la molèstia de notificar-los res. Doncs exactament dos mesos després la falta de rigor continua... Perquè ara ja s'ha vist que de problema tècnic res de res. Aquí hi ha un problema humà, probablement que qui ha d'introduir els titulars (potser cal picar-los?) no s'hi fixa gaire. Ara, a més dels problemes d'allò de les minúscules i les minúscules, proliferen paraules escrites sense accents o dièresis. Avui he vist aquesta nova modalitat d'error:
La resulució dels plans [titular d'un editorial].
En fi, si després d'esmerçar tants esforços en maquetació, nous col·laboradors, noves seccions, etc. (per cert, el nou Diari d'Andorra m'agrada MOLT i ha millorat sensiblement amb les incorporacions de nous articulistes i propostes com ara el Diari Obert)... Si després d'esmerçar tants esforços, deia, no paren atenció a coses tan òbvies com una edició acurada dels titulars de la versió virtual, sembla com si tiressin pedres contra el propi teulat. Estic convençut que el meu advertiment, no deu haver estat pas l'únic.

Per cert, sobre això de SOPT en lloc de STOP, algun espavilat ja va proposar llegir l'errata de la imatge de més amunt com les inicials de Speed Over The Pedestrians ('accelereu per damunt dels transeünts')... Una mica més de cura, doncs, que les errates poden dur-nos a més d'un accident fatal!