Nacional - Cultura |
Escrit per E.J.M./Foto:T.M. |
Dilluns 23, Abril de 2012 20:24 |
La proliferació de novetats dels autors nacionals i el naixement de noves editorials han provocat que aquest Sant Jordi cap títol hagi destacat escandalosament per sobre d’altres. No obstant, un parell de noms locals s’han fet un lloc al capdamunt del rànquing: Albert Villaró i Alfred Llahí. Albert Villaró, amb L’escala del dolor (Columna), i Alfred Llahí, amb Històries de la nostra història (2+1 Editors). Els llibreters, però, han coincidit a insistir que aquest any el partit ha estat molt igualat.
A la parada de la llibreria La Puça explicaven ahir a última hora que el llibre de Villaró havia estat entre els més venuts, però també els Tresors gràfics (2+1 Editors) de Pere Moles, la nova col·lecció de guies de l’editorial Andorra, la novel·la històrica Servi de Semma (BONDIA), de Xavier Maymó, i les anècdotes històriques de Llahí.
La Llibreria va destacar tres noms: Alfred Llahí, Mireia Garcia, amb la guia d’El romànic d’Andorra, i Pere Moles.
Llibre Idees va citar Villaró i Llahí, la llibreria Granma també va anomenar Villaró i la secció literària de Pyrénées va garantir que la venda d’autors andorrans havia estat paritària.
Albert Salvadó, Joan Mingorance, Ester Fenoll i Teresa Colom també han estat altres noms citats pels llibreters.
ELS BEST-SELLERS
Sense un Stieg Larsson ni un Harry Potter ni una nova entrega de la saga Crepuscle, la venda de títols d’autors no locals ha estat molt repartida.
Un dels títols que més han cridat l’atenció ha estat L’avi de 100 anys que va saltar per la finestra (La Campana), de Jonas Jonasson, que s’ha venut tant en català com en castellà. Aquest Sant Jordi ha tornat a triomfar l’incombustible Carlos Ruiz Zafón amb El presoner del cel (Planeta).
L’opinió entre els llibreters ha estat molt repartida. Entre els títols més esmentats, La canción de los maoríes (Ediciones B), de Sarah Lark, i la seva antecessora, En el país de la nuble blanca, El enredo de la bolsa y la vida (Seix Barral), d’Eduardo Mendoza, i El lector de Julio Verne (Tusquets Editores), d’Almudena Grandes.
Entre els títols d’anomenada també s’ha colat El monjo que es va vendre el seu ferrari (La Butxaca), de Robin Sharma, la saga de Joc de trons (Alfaguara), de George R. Martins, les biografies de Steve Jobs i Jordi Pujol i els llibres d’Albert Espinosa. I quant a la llengua preferida, també hi ha hagut empat tècnic entre català i castellà. “Entre la veritat i la mentida, Sant Jordi”
“Entre la veritat i la mentida hi ha Sant Jordi.” Amb aquestes paraules l’escriptor Albert Villaró va donar ahir el tret de sortida a la jornada literària. L’autor va ser convidat per l’Andorra Park Hotel per llegir l’epístola del dia de Sant Jordi en l’esmorzar literari que va organitzar l’establiment. Un acte que va reunir menys d’una desena escassa de representants del sector cultural.
Villaró va recuperar un pròleg que havia preparat per a un recull de contes d’un concurs literari. En el text, l’autor reflexiona sobre la veritat i la mentida narrativa. L’escriptor va admetre que moltes vegades la literatura és “explicar veritats
dient mentides”.
A la plaça del Poble, l’àgora de la jornada, finalment van ser una quarantena de parades les que van resistir una jornada freda, amb escasses estones de sol. Però la ciutadania és fidel a la seva cita amb el llibre i la rosa i el moviment no es va aturar tot i el mal temps.
Una de les activitats programades durant la jornada va ser la lectura pública de poemes. El cap de Govern no hi va faltar i va llegir, a dues veus amb Montserrat Tomàs, representant la llar de gent gran d’Escaldes-Engordany, el poema Andorra la Vella, de Manuel Pal. El president de la Federació de Gent Gran, Marcel Besolí, i la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, van recitar un fragment d’Anticipant octubre, d’Ester Fenoll. La comissió nacional de la Unesco va organitzar la lectura pública de Frontera endins, de Josep Enric Dallerès.
Entre els autors que durant la jornada es van apropar als lectors i els van firmar exemplars de les seves obres –tant a la plaça del Poble com a la Coprínceps– hi va haver Carli Bastida, Albert Villaró, Mireia Garcia, Teresa Colom, Ester Fenoll, Iñaki Rubio, Joan Peruga, Alfred Llahí i Lucrezia Mameghani.
Menció a part mereixen les roses, les grans triomfadores de cada Sant Jordi, l’èxit de les quals sempre està garantit.
‘Ex-libris Casa Bauró’ recupera la novel·la ‘Assignment in Andorra’
La Biblioteca Nacional aprofita la Diada de Sant Jordi per publicar la seva revista, l’espai en què difon el fons documental que conserva. El número 15 de la revista Ex-libris Casa Bauró, que des de fa uns anys només es publica en format digital, ja es pot descarregar des de la pàgina web www.bibliotecanacional.ad. El ministre de Cultura, Albert Esteve, i l’historiador Pere Canturri van ser els encarregats ahir de presentar-lo.
El número 15 d’Ex-libris Casa Bauró conté un article de David Gálvez sobre la novel·la que l’escocesa May Mackintosh (1910-1998) va ambientar a Andorra, “una mena de novel·la de detectius romàntics i de societat”. Gálvez explica que la Biblioteca Nacional té tres edicions de l’obra, dels anys 1973 i 1976. Dues de les edicions es titulen igual, Assignment in Andorra (una cosa així com Missió a Andorra) i una altra s’anomena A king and two queens (Un rei i dues reines). A més, cada edició té una portada diferent. Gálvez considera que en l’obra es deixa Andorra “força mal parada, com si es parlés d’una mena de Far West transportat a Europa a la dècada de 1970”.
L’Ex-libris també conté un article d’Albert Villaró, sobre el volum Formulario, y nuevo estilo de cartas, a diferentes assumptos, y responder a ellas, en todos géneros, un manual de finals del segle XVIII sobre com escriure cartes de tot tipus.
El tècnic del servei de Política Lingüística (SPL) Marc Cortès escriu un article sobre les tres publicacions que l’SPL va editar el 2011 sobre l’ús del català i vocabulari especialitzat.
El llibreter Pere Miquel Fonolleda ressenya algunes novetats: El contraban de frontera al Pirineu català. Històries i testimonis (Farell, 2011), de Josep Albert Planes, que recopila l’experiència de 35 contrabandistes; De la solana d’Andorra (Consell General, 2011), de Martí Salvans; Obre els ulls i desperta (Meteora, 2011), d’Albert Salvadó; Els mamífers carnívors d’Andorra (Institució Catalana d’Història Natural, 2010), de David Guixé, i No limits (Planeta, 2011), d’Albert Llovera.
L’historiador David Mas publica un extens article sobre l’antic camí ral i els ramals principals i el reconstrueix.
|
dissabte, 28 d’abril del 2012
Menció al BonDia Andorra
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada