Dissabte. D'acord, semblaria que els mitjans ja han tingut temps per reaccionar més críticament (els fets passen dijous cap a les 15:00 hores?). Sí, reaccionen. Repeteixen la notícia, actualitzada. No estic segur que siguin gaire més crítics.
Nova notícia a l'ATV (no arriba al minut?). Cliqueu aquí.
No estic segur si la notícia amb el títular "El Govern resta a l'espera dels informes sobre l'estat del riu" és d'El Periòdic d'Andorra d'ahir o d'avui (que confesso que no he pogut llegir en versió impresa). Cliqueu aquí.
Tema del dia al Diari d'Andorra. Cliqueu aquí.
Editorial també al Diari D'Andorra. Cito el text de dalt a baix. L'editorial aplaudeix primer la reacció institucional i diu després que cal anar més enllà en la depuració (mai millor dit) de responsabilitats. Correcte. Potser no n'hi hagi prou, però. Potser calgui indignar-se cada cop que una cagada així passi per negligència o falta d'escrúpols de qui sigui. Millor dit, segur que cal indignar-se molt i dir-ho obertament.
Aquí teniu el text complet:
"El vessament de 3.000 litres de gasoil de calefacció al riu Valira és un dels accidents mediambientals més greus que hi ha hagut en els darrers anys. L’abocament de dijous al migdia a la Coma de Ransol, a Canillo, ha posat de manifest el bon funcionament del protocol d’actuació i la coordinació entre tots els departaments i serveis implicats, des dels bombers i la policia fins als tècnics de Medi Ambient, Patrimoni Natural i del departament d’Indústria. Les mesures correctores posades en marxa la mateixa tarda amb la contenció del cabal amb barreres artificials al llarg del curs fluvial, el tall de la connexió amb el llac d’Engolasters i la instal·lació de les mànegues i el material per absorbir els hidrocarburs de la superfície, han aconseguit reduir els efectes de la contaminació. De fet, una part del dispositiu continua en funcionament el cap de setmana per intentar, en la mesura que pugui, eliminar les restes de gasoil.
Passat, però, el primer cop, ara cal anar més enllà. Cal avaluar l’impacte que el vessament ha causat i estudiar quines mesures complementàries es poden adoptar per retornar el riu al seu estat original. En paral·lel, també és imprescindible estudiar possibles responsabilitats, tant des del vessant purament administratiu com des del penal, si hi ha lloc. La investigació que el departament de policia ha obert s’orienta precisament en aquesta darrera línia i ha de permetre determinar si l’abocament d’hidrocarburs és fruit d’un simple accident o si hi ha hagut imprudència o, fins i tot, voluntarietat, per part dels responsables. La darrera gran modificació del codi penal, amb la tipificació explícita dels anomenats delictes ecològics, dóna marge perquè la justícia persegueixi actuacions irresponsables que atempten contra un bé comú com ara el patrimoni natural. La societat andorrana ha fet passos endavant en la protecció legal del medi ambient, tot i les mancances evidents com, per exemple, la falta d’una llei marc de patrimoni natural, i ara cal que si realment es detecten indicis de delicte les institucions facin ús de les eines que el Consell General els ha atorgat."
Molt bé si és veritat que sembla que s'hagi pogut "minimitzar" l'efecte del vessament. Molt bé si la sort va fer que en aquest cas es poguessin tancar les comportes d'una presa i així atacar l'hidrocarbur amb un dissolvent abans d'alliberar l'agradable cóctel riu avall. Molt bé si encara no es tenen els informes dels experts explicant com afectarà tot plegat l'entorn fluvial. Molt bé que la policia investigui i les autoritats judicials facin el que toqui.
Ara bé, atenció, cal explicar igualment que la tragèdia real no és tan sols que això ja hagi passat i ens haguem mig salvat de xiripa sinó que pugui tornar a passar en qualsevol moment i en zones on no hi ha preses, ni comportes, ni temps per arribar-hi amb cossos especials ni dissolvents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada