dissabte, 21 de juny del 2008

Sornàs 2

A Sornàs, en zona urbanitzada, mentre pujava cap als camps del fals dolmen, vaig trobar una pedra clavada. Suposo que era una protecció per tal que màquines o camions que trenquen per la pista no facin malbé la columna de pedra de la vora. Suposo que es tracta d'una cosa recent. Suposo...

De totes maneres, una fita o un menhir sovint no és res més que això: una pedra clavada i mantinguda dreta en algun lloc per algun motiu, una pedra que tradicionalment se sap que "sempre" ha estat dreta i així es manté, una pedra que pot canviar d'ús al llarg de les generacions (protecció, orientació, terme, fertilitat, bon averany, qui ho sap exactament). Si algú del poble vingués i digués que aquesta pedra concreta ha estat allí des de temps immemorials, quina seria la nostra reacció!? Llàstima que aquí no sigui el cas!

Canvi de tema. Després, a la Cortinada, torno al lloc per on vaig rondar la primera vegada que vaig pujar-hi a mirar si identificava el lloc on havia estat clavat el menhir de Sant Cristòfor. Vaig tornar-hi fa un parell de dies, aquest cop buscant la fita aquella que mostro en el post precedent... No la trobo. Torno a veure, això sí, una pedra en el límit d'un camp just a sobre de la carretera, una pedra sense més importànica aparent però que ja el primer cop va cridar la meva atenció. Me la torno a mirar de molt aprop i no hi distingeixo cap marca sospitosa, cap inscripció, cap senyal. Res. Està sostinguda per una base grollera de morter. Estrany però irrellevant.

Ja lluny d'allí, seguint una pista de l'amic Casamajor, intento si sé veure cap gravat en els murs exteriors d'una altra església. Sí. Alguna coseta trobo. Res de l'altre món, però.