diumenge, 1 de març del 2009

Pedró de Sant Bartomeu


Aquesta pedra és molt curiosa. Millor dir, com ha perviscut al llarg dels temps és un misteri.

Normalment, aquesta mena de pedres s'ha acabat fent desaparèixer en tot el territori andorrà dels racons on abans s'erigien. Probablement allí s'havien mantingut a la vista dels pobladors de les Valls sense que ningú no s'hi fixés gaire.

Pedres i pedrons semblants n'hi havia hagut pertot. De vegades eren no més que una pedra dreta, de vegades prenien la forma de fita o pessó de pedres, de vegades s'acabaven transformant en una petita columna de pedra seca... Algunes es coronaven, com és el cas aquí, amb una creu de ferro forjat.

Fa dies que penso que caldria recuperar de les postals i els arxius fotogràfics totes les pedres que havien perviscut (no se sap per quin atzar) fins a principis del segle XX a Andorra. Sempre que en trobo miro de guardar-ne memòria. Quantes de les desaparegudes recordeu de fotos antigues? La de la Plaça Benlloch d'Andorra la Vella? Sabeu si no n'hi havia una primer al centre i més tard en un racó de la Plaça Major de Sant Julià? Era un pedró o una font? Quines podeu rescatar de l'oblit mitjançant documentació o records de coneguts i familiars?


Aquesta de Sant Bartomeu de Soldeu va ser a punt de ser destruïda fa uns anys. M'explicava l'altre dia Mossèn Ramon de Canillo que quan li van dir que hi volien posar una escultura, ell els va dir: "Quina millor escultura voleu que una pedra?". També m'explicava que allí, entorn de la pedra, hi oficia cada any alguna cerimònia justament per cridar l'atenció de la gent sobre la seva existència. És del mateix parer que jo: potser la pedra fos tan o més important que l'església per a certa gent en cert moment.

Ara no recordo en quin dels llibres de viatgers que llegeixo últimament, algú fa esment del pedró de Soldeu. Inicialment pensava que era a Petits mons i velles civilitzacions (1929) de Ferreira de Castro, però no en sé retrobar la referència. Seguirem informant.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquest si que fa pinta de Megalític. Que no sigo part d'aquell rocot del port de Fra Miquel transportat fis a Soldeu.
Tu Rai.¡¡