diumenge, 18 de maig del 2008

Fires, vehicles i ocasions a Sant Julià

Fa una estona he vist a Blocaires del Pirineu que el Crunch havia penjat un escrit interessant. Ja sabeu que també sóc lauredià i per tant, no m'he sabut estar de fer-li una nota en calent. Massa en calent, em temo.

Reprodueixo primer l'escrit de Crunch, titulat "La fira del vehicle d'ocasió" (amb permís, company, si no et sembla bé digues alguna cosa i el retiro):


"Fins i tot ens ha visitat el Cap de Govern. Ha fet la ridícula tallada de cinta i repartit els corresponents retalls amb el Cònsol de Sant Julià."

Algú es pot creure que guarden tots els trossets de cinta ? Doncs comencem estalviant i reutilitzem la mateixa cinta varies vegades."

La fira sens dubte, a pesar del mal temps, serà un èxit i ens anunciaran milers i milers de visitants i unes vendes espectaculars."

De ben segur oblidaran aviat els problemes que la fira ha ocasionat:"

Hem col·lapsat completament la entrada i també la sortida del país un cap de setmana més, però això sembla que ens importa ben poc."

Hem deixat la parròquia pràcticament sense aparcaments, però això no ens ha importat mai."

Hem deixat aparcar per tant els vehicles en llocs on està prohibit, la carretera de Nagol, per exemple. Si està prohibit aparcar no es per motius ni ambientals ni econòmics, es senzillament perquè no passen dos vehicles alhora. Però això ho oblidem a cada fireta, a cada Festa Major."

Sens dubte el que no oblida soc jo."

Que he patit els problemes per entrar a Sant Julià, per travessar la vila i sobretot per arribar a casa meva. I això que a pesar del mal temps he procurat anar a peu el màxim possible o sortir de casa el mínim possible."

Però estic tranquil."

El Cònsol Menor ens va assegurar fa poc que la fastuosa “carpa” on es fan les firetes, canviarà de lloc."

Anirà probablement a les feixes del Rabató, ens va dir. Precisament on ha d’anar-hi una escola. Personalment, m’estranya molt perquè a la vora hi viu el Cònsol."

O anirà possiblement a l’antic càmping de l’Huguet, on ha d’anar-hi una rotonda, un aparcament, jardins, una via ràpida i una entrada al túnel. No vindrà d’una “carpa” a la mateixa zona."

I m’oblidava, al lloc on hi havia el Mamut, que va ser expropiat, no hi pot anar la carpa, ara hi anirà un Mcauto.
"

Sense comentaris."


I ara la meva rèplica (un comentari deixat al blog del Crunch i que copio i enganxo aquí) que admeto que és poc meditada i que possiblement hagi de refer o matisar properament:


"Primer, dir-te que t'agraeixo molt la persistència en la denúncia de les incomoditats que generen certs actes organitzats a Sant Julià. Dic "certs" actes, perquè és obvi que no tots són iguals. No és igual una festa popular com la Fira Medieval --on tots podem participar en major o menor grau-- que una festa purament comercial com aquesta que ens ocupa."

Com tu, jo tampoc oblido segons què. No t'ho perdis: dimecres al vespre ja no es podia estacionar en segons quins llocs de Sant Julià! Dijous al matí ja no es podia usar la parada d'autocar de davant de la Volvo, amb els problemes que això genera quant a aparcament d'alguns pares que van a deixar els crios a la parada o de gent que estaciona allí el seu vehicle per agafar llavors el transport públic. Sobretot, hi ha caos si qui sigui que ha d'avisar de les dates i terminis ho fa tard. La cadena d'informació que surt del Comú, passa per Govern (Transport Escolar), arriba a les escoles i d'allí arriba als pares és llarga. Així, aquest cop (i és el segon, que jo recordi) molts pares es van trobar que el matí de dijous no sabien res del tancament de la parada en qüestió. Dit d'altra manera, se'n van assabentar en el mateix moment d'atansar-se al lloc, on un flamant rètol anunciava la mesura. Us imagineu les corredisses a primera hora del matí, el temps justíssim, amb nanos de vegades força petits (n'hi ha de tres anys que ja prenen el transport escolar), pares i mares amb varis crios, absència de places on aparcar correctament els vehicles..."

Suposant que demà encara quedin coses per desmuntar, haurem passat entre dimecres al vespre i dilluns al matí sense normalitat."

Però, com tu dius, aquí mai no passa res. Total, no n'hi ha per tant. Ens queixem (els qui ho fem) de vici. Tot va bé."


La fira del vehicle d'ocasió deu ser un gran esdeveniment comercial, sens dubte. Ara bé, a quants beneficia de debò? I a quants, com tu assenyales, perjudica durant força dies?"


No parlo només d'haver de canviar de parada de bus (cosa que només és molesta el primer dia si vas amb el temps just i no t'han advertit). Parlo de l'aparcament, de la circulació, de la vida de la gent de Sant Julià al carrer (vida que ja sabem que és escassa donada la manca de possibilitats), etc. Parlo, per exemple, de l'amic que m'acaba de trucar per veure si vull anar amb ell (ja ho vàrem fer divendres) en cotxe fins al Sant Eloi a prendre una clara. Diu que allí potser pugui aparcar, cosa que no pot fer ara quan baixa d'Aixirivall a Sant Julià."


L'alternativa és fotre el camp a Ós de Civís (com ha fet la meva dona, amb els dos menuts, fa una estona). O cardar el camp a la Seu. O anar a casa els pares a Juberri o marxar a Barcelona per estalviar-te molèsties (cosa que hem de fer tot sovint quan s'organitzen saraus nocturns a la vila)..."


Si el que volen és que els lauredians estem incòmodes i marxem, l'estratègia els està sortint brodadeta. Au, salut i infusions tranquil·litzants!
"

5 comentaris:

crunch ha dit...

David,
Encara que et pugui semblar un comentari en calent, és la realitat.

David Gálvez Casellas ha dit...

Bones, Crunch, espero que et sembli bé que hagi penjat aquí el teu escrit.

Suposo que s'entèn el que vull dir, oi? Que jo he escrit el comentari de manera caòtica i a cop calent, justament el que tu acosenllaves que no s'havia de fer. Però relativitzem: jo ho publico en una rèplica a un escrit teu. I ara en el blog de "cosetes lleugeres" i no en el d' "articles per a la premsa escrita".

crunch ha dit...

Cap problema en penjar el meu escrit, al contrari.
Efectivament, no es el mateix fer un comentari en ub bloc o un bloc de blocs, que en un article a la premsa.
S'entèn perfectament el que vols dir, i saps que encara et quedes curt.

Ànims i endavant.

Miquel

Unknown ha dit...

Referent al Bus, el dilluns a les 11 del matí, l'estava esperant a la parada juntament amb quatre persones més. estàvem fent petar la xerrada quan una veïna ens va advertir del rètol.
1- Cutre i mal lligat (el rètol)
2- Haurien de posar una cinta o una barrera perquè la gen gran ( i els altres) s'adonin que la parada està anul·lada.
3-No hi ha cap plànol que indiqui on està la parada substitutòria. Molta gent, i si es de fora més, no sap on son els Garatges Molines.

Ens varem dirigir en processó fins la nova parada. Probablement la nostra vista no és el que era ja que no haviem vist el rètol de la primera, pero tampoc varem trobar la segona. Per sort el bus arribava en aquell moment i allà on es va parar varem pujar.

(A casa em van dir que hi havia una llanda a terra amb un pal soldat on posava parada bus (un altre cop "cutre"). No m'hi vaig fixar potser perquè estava observant que el pas de vianants acaba just en un contenidor "aparcat" damunt.

A tres quarts d'una ja estava de retorn. El conductor del bus va preguntar a un agent de circulació per si la parada havia estat rehabilitada. No ho sabia. ??. El xofer va agafar el risc. El rètol encara hi era. Bon minyò però, ens va deixar baixar.
Ni al carrer ni al aparcament hi quedava cap vehicle de la fira i el bus va poder passar sense cap dificultat. ???????

David Gálvez Casellas ha dit...

Moltes gràcies per la generosa explicació. Moltes de les observacions que fas són òbvies. La obvietat no és el fort de qui sigui que gestiona l'assumpte aquest del canvi de parades de bus. La teva idea de penjar un plànol explicant com arribar al nou emplaçament sembla lògic. El canvi de parada s'ha efectuat en nombroses ocasions, amb la qual cosa això es podria preveure perfectament. No es tracta d'una emergència on cal improvisar.

La tarda de dilluns (entre les 5 i les 5:30), els pares que vàrem anar a recollir els nanos teníem el mateix dubte (ENCARA!) que vosaltres terníeu a l'una del migdia: si bé a la parada "de sempre" hi havia el rètol encara penjat dient que aquella parada estava fora de servei, el bus exprés s'hi va aturar. La pregunta era: ho sabríen els conductors del transport escolar? I més: pararien a la parada de sempre malgrat el rètol o a la nova? I: si anaven a la nova, tindríem un agent de circulació per prevenir mals majors?

En fi, un seguir d'incògnites que les nostres autoritats insisteixen en plantejar-nos només per fer-nos la vida una mica més emocionant.

Ah, sí, i que tothom sàpiga que la fira va ser un "gran èxit" (amb gent que no pot entrar bé als seus aparcaments, comerços als quals més els valdria tancar, aparcaments públics ocupats per afers privats, taps de trànsit i manca de mobilitat dins la parròquia, etc.).