dimecres, 20 de març de 2013

"El museu de l'elefant" de Peruga al BonDia Andorra

Peruga novel·la la vida del taxidermista i metge Pau-Xavier d’Areny-PlandolitImprimeix
Nacional Cultura
Escrit per E.J.M./Foto:T.M.   
Dimarts 19, Març de 2013 20:56
Pau-Xavier d’Areny-Plandolit (1876-1936) va ser metge, taxidermista, empresari, comerciant d’ossos humans, científic, mag, editor, museòleg, il·lusionista... Un personatge fascinant que va captar l’atenció de l’historiador i escriptor Joan Peruga (Santalecina, Osca, 1954). Partint de la personalitat real d’un dels membres de la nissaga d’Ordino, Peruga ha novel·lat l’últim any de vida d’Areny-Plandolit i l’ha plasmat a El museu de l’elefant, que acaba de publicar l’editorial Andorra.

Pau-Xavier d’Areny-Plandolit era el germà petit de la Sumpta Areny, la protagonista de la novel·la Últim estiu a Ordino (Columna), amb què Peruga va guanyar el premi Fiter i Rossell del 1997. El museu de l’elefant no és, però, una segona part de l’obra publicada fa quinze anys. La Sumpta va morir l’any 1892, amb 30 anys, i el context en què viu Pau-Xavier és molt diferent: són els anys 30 del segle XX, una època de grans canvis a Andorra, amb la construcció de les carreteres, la concessió a Fhasa dels salts d’aigua, la introducció de la banca, el turisme... “En aquesta novel·la tot passa molt ràpid, és una altra època”, ha matisat l’autor a la seu de l’editorial.

Uns anys convulsos en què els andorrans hauran de decidir si mantenen la independència i la llibertat o se sumen al progrés. “Fhasa s’havia convertit en un poder fàctic que feia trontollar la llibertat.” El conseller delegat de Fhasa, Miquel Mateu, era conegut com el “benefactor altruista”, però després es veurà amb recel pel poder que obté.

L’època que retrata Peruga és la de després de la vaga i la lluita obrera del 1933 i just abans de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola. Un dels personatges de més pes de la novel·la és el Mariano, un anarquista –un homenatge a l’oncle de l’escriptor–. La Neus, la dona d’Areny-Plandolit, també guanya protagonisme a mesura que avança la trama.

Però, ¿per què El museu de l’elefant? Doncs perquè Areny-Plandolit, naturòleg i taxidermista, va arreplegar una gran col·lecció d’animals dissecats. Animals de tota mena, fets arribar de tot arreu, com serps o un cocodril, es van exposar al Gran Museu Areny de Ciències Naturals, que el doctor Areny va impulsar el 1935 i on actualment hi ha l’Auditori Nacional. La Guerra Civil va truncar el projecte i molts dels animals van ser venuts i d’altres encara es mostren a la casa dels Areny-Plandolit.

La peça estrella havia de ser una elefanta dissecada, la Júlia, que va ser traslladada des de Barcelona i que en arribar a la Seu d’Urgell va desaparèixer. En Pau-Xavier i el Mariano la buscaran. La recerca de la paquiderma és el tret de sortida de la nova novel·la de Peruga.

El museu de l’elefant es presentarà al públic el pròxim 9 d’abril, a les 19.30, a La Llacuna. Durant l’acte es projectaran fotografies de l’època i documents que custodia l’Arxiu Nacional. Entre les imatges no hi faltarà una de Pau-Xavier d’Areny-Plandolit amb l’elefanta Júlia.