Quatre detalls d'aquest imponent monument megalític. Una mica d'història.
El camp on es troba clavat el menhir és al terme municipal de Blieskastel, a la regió de Saarland. (Per cert, durant l'ascenció des de la part baixa del poble al cap del turó on hi ha el Gollenstein vaig veure una preciosa columna romana en molt bon estat de conservació. Penosament, no vaig parar a fer-li quatre fotos.) Sobre la datació del menhir, com sovint és el cas, hi ha vàries versions. Deixem-ho en una aproximació i diguem que el monument potser tingui 4.000 anys d'antiguitat. Posem que pertany a l'Edat de Bronze moderna o recent.
El menhir tal i com el veiem a l'actualitat és una restauració que data del 1951. A l''escapça de la Segona Guerra Mundial, concretament el 1939, la pedra va ser tirada a terra per l'exèrcit alemany per evitar que l'exèrcit francès l'usés com a referència o coordenada. Després d'aterrar-lo, van trencar-lo en quatre fragments.
Com podeu apreciar a les fotos, el menhir està fet a partir d'un bloc de pedra molt tova.
A la part superior es poden apr eciar unes marques que inicialment vàrem pensar que podien ser gravades o inculpides, però que ara pensem que potser siguin resultat de la fricció causada per cordes usades en el seu trasport i aixecament.
En el cos del menhir hi trobem un nínxol fet clarament per poder dipositar -hi figures, icones, espelmes, ex vots, etc. Dins d'aquest nínxol s'aprecia una creu gravada i les inicials de nombrosos visitants que han anat deixant la seva marca sobre el monument. Una resta de cera vermella delata algun culte encara recent. Qui sap si el nínxol no data del moment de cristianització del menhir.
Hi ha tal superposició de marques, dates, ratlles, dibuixos, lletres, etc. gravades al roc que es fa difícil especular si n'hi ha (o n'hi havia hagut) que tinguessin un origen prehistòric. Sí que hi ha un petit antropomorf interessant i un conjunt de ratlles que re corda molt vagament dibuixos semblants trobats al Pirineu (al Roc de les Bruixes de Prats, sense anar més lluny). Però, com dic, no podem aventurar absolutament res respecte l'origen i datació d'aquests gravats.
Una de les dates més antigues que hi vaig poder llegir sembla que diu 1755 (?).
Una de les dates més antigues que hi vaig poder llegir sembla que diu 1755 (?).
3 comentaris:
Hola David, sóc el Climent, fa dies vaig tirar unes fotos a uns gravats d'un tros de l'antiga muralla de París, corresponents al segle XVIII, m'agradaria que el Jordi Casamajor i tu en tinguessiu les fotografies.
En parlem?
A reveure
Encantat! A mi em trobaràs a galvezcasellas@gmailcom, tant per si vols parlar-ne com per si vols enciar-nos alguna foto de mostra...
Vull dir: galvezcasellas@gmail.com
Publica un comentari a l'entrada