dijous, 13 de març del 2008

Passejada per l'Aldosa i Canillo

Passejada del 12 de març

El símbol aquell de la flor de què parlava en el post de la passejada per Soldeu i Vall d'Incles és pertot. Aquí us en penjo un exemple fotografiat ahir mateix en una porta de l'Aldosa de Canillo.

Vaig aprofitar per preguntar una mestressa si sabia de cap forat per allí a prop (sí, els forats també m'agraden). Preparo sortides per més endavant, de cara al bon temps. Em va parlar de la Cauba i del Forat de les Guineus (ves que no siguin un mateix forat).

Troballes: gravats en portes de l'Aldosa i Canillo. De tota mena i valor: símbols diversos (un dels quals, molt curiós), lletres, cassoletes minúscules.

Més troballes: portes i finestres que són com obres d'art. Haurien de fotre un museu a Andorra amb portes, finestres, panys, argolles, baldes, etc. que es vulguin llançar per obres. De portes velles, d'aquí quatre dies no en quedarà ni una. Les estan reemplaçant per portes de PVC o vidre o metall. I és natural: diu que la climatologia i el benestar manen. Quan li vaig ensenyar les fotos, un paisà em va dir que a ells els havien robat un pany d'una porta d'una borda. S'ha de ser miserable!

Més troballes: pedres amb dates cisellades que indiquen construcció de la casa. Vàries a Canillo que van del 1710 al 1800-i-escaig.

Més: una argolla preciosa amb data i nom de la casa en una porta nova. Curiosament, a la porta hi han reproduit un altre símbol molt antic i usat al Pirineu (conegut com a creu grega). Es troba de vegades en rocs importants: de salve, de terme.

Més: un estri aparentment estrany que hi ha a l'entrada del cementiri, vora l'esglèsia del cap de munt del poble de Canillo. Si a mi no em va estranyar gens és perquè sabia de què es tractava. Pot semblar una porta o una reixa. En realitat és un traste (en desconec el nom) que s'usava per posar damunt del lloc on havia estat enterrat algú i evitar que les bèsties (domèstiques o feres) desenterressin el cadàver. N'hi ha una de molt semblant a Pal.